Drönare och varför det kan vara just saken för dig!

Parrot Swing och Parrot Mambo – Parrot Drones utfärdade nyligen nyheten om sina två nya mini-drönare: Parrot Swing och Parrot Mambo

Parrot skriver i ett pressmeddelande: “Flygning, roligt, adrenalin!

De 2 senaste mini-drönarna från Parrot ryker av högsta teknologi och kvalitet, vi ger dig här en översyn av de nya drönare från Parrot och deras egenskaper!

Regler för drönare!

Omger du dig med drönare, och använder dom aktivt som en hobby, så finns det en del regler du lär ha uppsikt över. Generellt sätt finns det två olika grupper av regler som gäller för drönare över 7 kg och respektive drönare lättare än 7 kg. Om du ska kunna veta vilken viktklass du bör utgå ifrån att din personliga drönare tillhör så är det viktigt att du väger den med extra tillbehör och eventuella extra teknologi på. Det är den aktiva flygvikten som räknas, inte drönarens absoluta minimum.

drönare

Följande regler för drönare som utarbetas nedanför existerar på grund av flera skäl, men främst för allmän flygsäkerhet och respekt för andras säkerhet och integritet. Som fjärrstyrda helikoptrar blir allt vanligare i Sverige, så har myndigheter börjat att ta mycket hårdare på illegal körning under farliga omständigheter.

REGLER FÖR DRÖNARE

 1. Du skall icke köra på platser där du kan utsätta andra för fara!
 2. Du skall hålla ett avstånd till civila flygbaser på 5 kilometer!
 3. Du skall hålla ett avstånd till militära flygbaser på 8 kilometer!
 4. Du får ej flyga högre än 100 meter ifrån platsen där du som förare står!
 5. Du får inte flyga över tätbebyggda områden, eller platser med mycket folk!
 6. Du får inte fota, eller filma, människor som befinner sig på privata områden!
 7. Du får inte flyga över känsliga naturområden!
 8. Du skall hålla ett avstånd till större offentliga vägar på 150 meter!
 9. Du skall hålla ett avstånd till städer på 150 meter!
 10. Du skall hålla ett avstånd till olycksplatser på 200 meter!

Regler för drönare under 7 kg.

 • Flyg får inte ske på ett sätt där människors liv och egendom är i riskzonen. I praktiken handlar det om att man måste ta hänsyn till sina medmänniskor och närliggande hus och andra byggnader
 • Den maximala höjden är max 100 meter.
 • Du måste hålla ett avstånd på minst 150 meter till bosättningar i städerna och större vägar.
 • Det är inte tillåtet att flyga i områden där det finns många människor. Det kan t.ex. vara på festivalplatser, stränder eller campingplatser, där ska man ta särskild hänsyn till andra.
 • Du måste åtminstone hålla ett avstånd på 8 kilometer till militära flygbaser.
 • Det finns vissa känsliga naturområden där det är olagligt att flyga med drönare!
 • Avståndet från offentliga flygplatser måste vara minst 5 kilometer.
 • Du måste hela tiden ha din drönare i sikte som förare.
 • Det är olagligt att flyga närmre än 200 meter från polis eller ambulanspersonal som tar hand om skadade/sjuka människor

 

Regler för drönare över 7 kg.

 • Tillstånd -. Om du vill flyga en drönare över 7 kg så krävs det först och främst att man får ett särskilt tillstånd. Tillståndet måste godkännas av Transportstyrelsen, som kan ge den till en person eller organisation. Det finns några särskilda krav som du måste uppfylla för att få detta tillstånd.
 • Ansvarsförsäkring – Det är ett krav att du har en försäkring ifall du ämnar att nyttja en drönare över 7 kg.
 • Godkända flygfält – Sist men inte minst får man bara flyga på godkända flygfält. I detta exempel så är viktigt att man tar hänsyn till luftrummet som då är för drönare/modellplan.

 

Överensstämmer du med de tre ovannämnda reglerna för flygande plan över 7 kg så kommer din ansökan/vilja att använda en sådan drönare inte vara några större problem. Det kan finnas enskilda fall med svårighet där det är nödvändigt att ansöka om dispens om man råkar bryta mot ordningsreglerna. Trafikverket tvingas använda en hel del resurser på fall som dessa, vilket innebär att det kommer att kosta en del att gå igenom processen. Det kommer normalt att kosta cirka 10.000 kr för att få en ansökan om dispens behandlas. Således bör man överväga i förväg för hur mycket du behöver för godkännande, eller mer specifikt vilken risk du lider att bli nekad. Trafikverket ger inte särskild dispens till vem som helst, så måste du ha en solid grund om du skall godkännas. Det tar normalt 2-4 veckor innan du får svar på sin ansökan.

 

Hobbydrönare!

Om man tittar på drönare för amatörer och hobbyentusiaster så kan du bekvämt sluta oroa dig över underliga godkännanden och sikta på de under 7 kg. Antalet svenskar som blivit intresserad av att flyga med drönare har ökat markant under de senaste åren. Tidigare drönare har mest varit populära bland fotografer och filmare som ville skjuta några bra bilder och videoklipp från luften. Detta har förändrats och har istället blivit ett allmänt nöje av utforskning och rolig körning!

 

Fördelen med den stora majoriteten av drönare är att de kan manövreras oberoende av tidigare erfarenhet. Du behöver inte alls vara en professionell pilot för att förstå fordonet. Det är relativt lätt att lära sig att flyga en drönare om du följer instruktionerna för just din drönare.

Mini-drönare

Om du siktar på att köpa en drönare för hobbybruk så kan du vara rimligt att titta in en mini-drönare. En Hubsan X4 Mini Quadcopter är en mycket populär modell på den svenska marknaden. Storleken motsvarar en handflata men den tillhandahåller fortfarande några anmärkningsvärda egenskaper. Fördelen med den lilla drönaren på endast 40 gram är att det kan glida bekvämt eller till och med göra ett fullständigt stopp i luften. Räckvidden för en X4 Mini Quadcopter är 100 meter, och då kan ni båda flyga inne och utanför. Det är också möjligt att flyga i mörker då drönaren är utrustad med LED-lampor. En mini drönare från exempelvis Hubsan X4 kostar ungefär mellan 400 till 600 kr.

 

DJI Phantom 2 vision

DJI Phantom 2 vision är lösningen för dig som letar efter en drönare med alla de bästa egenskaperna. Den nya vision 2 har en mängd nya funktioner och förbättringar som gör det en drönare med en myriad av alternativ.

Läs mer om DJI Phantom

dji drönare

Parrot AR Drone 2.0

Parrot AR Drone 2.0 är förbättrad på många sätt från sin föregångare vilket gör den till en mycket populär drönare i både Sverige och internationellt. Det finns ett antal skillnader jämfört med den klassiska modellen, inklusive bättre kamera, säkerhet/skydd och styrning.

Läs mer om Parrot AR. drone 2.0

 parrot ar drone 2

Hubsan x4 Mini Quadcopter

Hubsan x4 Mini Quadcopter är den senaste versionen av Hubsan x4. Det är en populär drönare i både Sverige, och mycket etablerad inom den internationella marknaden för fjärrstyrda drönare. Den har en kamera med en mängd spännande funktioner och imponerande specifikationer, vilket gör den till en utmärkt drönare för intresserade nybörjare

Läs mer om Hubsan x4

 Hubsan X4 quadcopter

Hobbydrönarnas pris!

De billigaste drönare tillgängliga för hobbybruk kostar ca 400 kr. Även om du också kanske köpa några drönare som är betydligt dyrare, så är det inte värt risken och den lägre kvalité du utsätter dig för som konsument. Om du letar efter en amatördrönare så bör du vanligtvis fokusera på drönare i de lägre prisklasser. Om du är en nybörjare och därmed inte bekanta med flygning av drönare så kan en nöja sig med en av de billigaste modellerna från ett seriöst märke. Således kan man försöka hitta en modell du njuter av utan att den kostar en förmögenhet.

När du köper en drönare bör du vara medveten om vad erbjudandet innehåller. Tillexempel så behöver inte den allra billigaste drönaren slutligen bli den billigaste, ibland innefattar inte priset batterier, extra tillbehör, kamera, och diverse.

I framtiden kan man förvänta sig att det kommer att bli ännu vanligare med hobbyn. Allt fler amatördrönare kommer att säljas på den Svenska marknaden, och du som konsument bör se upp för billiga kopior och alltid vara seriös i dina efterforskningar. För närvarande finns en stor potential i drönare, vilket kommer att öka både utbudet och efterfrågan under de kommande åren. Med en hobbydrönare kan både träna på luftfärd och kan skjuta några tuffa bilder och videoklipp från luften. Om du råkar bli förälskad i drönare som en hobby så kan du alltid börja planera ett större inköp och diverse på sikt!